lördag 29 juli 2017

Mina egna tankar krig #transportgate

Ett kraftigt regn kyler ner semestersverige och medan jag förbereder mig för det traditionella deltagandet i Falkenbergs (10 km) stadslopp och kvällens, förhoppningsvis regnfria konsert med Håkan Hellström på Ullevi, vill jag skriva några rader om veckan som gått.

Jämfört med Nordkoreas robottester och några timmar i Vita Huset framstår väl regeringskrisen och det som på sociala medier kallas #transportgate som en efterlängtad västanfläkt, eller sommarbris i nyhetstorkan.

Jag vill inte ytterligare ge mig in på att anklaga Transportstyrelsens tidigare Generaldirektör Maria Ågren för saker hon redan dömts för. Hon har lidit tillräckligt och det måste vara svårt att föreställa sig hur hon har mått de senaste dagarna. Hoppas hon har en trogen vänkrets och familj att luta sig emot och att det finns en väg tillbaka till ett jobb där hennes kapacitet kommer till sin rätt.

Misstroendeförklaringarna mot statsråden Ygeman, Johansson och Hultqvist har inget med personerna att göra, utan med deras sätt att sköta sina uppdrag och precis som generaldirektören handlar det om hur uppdraget skötts och huruvida det finns ett förtroende eller ej.

Därför är det lite märkligt när det nu förväntas att vi, ledamöter i fyra allianspartier som är överens om att samtliga tre brustit, genom att inte agera, informera och vidta åtgärder, ska ändra uppfattning i en skuldfråga, bara för att någon av dessa anses populära och för att dennes regeringspost just nu anses särskilt betydelsefull.

Statsminister Löven skall vara glad att det inte är han själv som ifrågasätts. Om Anna Johansson kritiseras för att hon inte känt till vad ingen informerat henne om, så gäller ju även det statsministern i högsta grad.

Fyra partier är överens om formuleringen, angående Peter Hultqvist, försvarsministern, vars misstroendeförklaring kvarstår. Den lyder: "Därför kommer vi inte framföra en sådan begäran utan yrka att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning."

Det finns således ingen grund för att spekulera i huruvida det finns en skiljelinje mellan allianspartierna i frågan om förtroendet för Hultqvist.

Sedan har det ju i ett lamt försök till försvar från S-sidan att skylla ifrån sig och påstå att det var vi som fattat beslutet att lägga ut registerhållningen hos Transportstyreslen externt, genom s.k. outsourcing. Huruvida det var rätt eller inte kan man förstås diskutera utifrån ideologiska skäl. Om man är emot företags engagemang i kommunal-, statlig-, eller myndigheters verksamhet kan man hävda det. Men att skylla regeringens tillkortakommanden på någon annan än dem själva är oseriöst.

Här väljer jag att citera mig själv: "IT-drift kan outsourcas men aldrig kundens ansvar för säkerheten, vilket är vad som skett och regeringen nu får ta ansvar för".

Jag är tjänstledig från ett arbete på konsultföretaget Combitech som ägs av SAAB. Hos "oss" är IT-säkerhet inom stat och myndigheter kärnverksamhet (läs mer här). Det finns en ständig beredskap i näringslivet att träda in med sin expertkunskap och olika systemlösningar för att hjälpa till, där kunder inom privat och offentlig verksamhet saknar kompetens. Men som beställare kan du aldrig frångå ditt ansvar för hur denna outsourcing genomförs.

I mitt fall har det handlat om ett affärsansvar för kritiska informationslösningar och tjänster som rör service, reservdelar, reparationer och underhåll av fordon. Staten har mycket att lära av industrin, tjänsteföretagen och istället för att kritisera andra, borde det ifrågasättas vad de själva gör när det gäller IT-säkerhet och skydd för personuppgifter.

Trots att de flesta just nu firar semester har det varit en uppställning från riksdagskollegernas sida när det gällt att hålla sig informerade, delta i möten, diskutera och fatta beslut. Särskilt imponerad är jag idag över hur Centerpartiets ledare Annie Lööf. Hon har på riktigt brutit sin semester i förtid för att under flera dagar arbeta dygnet runt för att finna ett välavvägt sätt att framföra kritik mot dem som brustit i ansvar, bestraffa regeringen, men utan att dra in landet i politiskt kaos ett år före valet. Jag har känt mig delaktig och viktig. När Riksdagen öppnar i mitten av september kommer bland det första vi gör vara att rösta om misstroende emot försvarsminister Peter Hultqvist, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.

Ola Johansson

Inga kommentarer: