söndag 30 december 2012

Fjorton förslag förbättrar framtidsbygget

Jag skriver dessa rader efter att ha läst igenom förslaget till idéprogram en andra gång och nu gjort några noteringar om konkreta ändringar. Det är inte ett blogginlägg i vanlig mening, utan en öppen redovisning av hur jag vill förbättra förslaget till Centerpartiets nya idéprogram som har namnet "En hållbar framtid" och som antas på en extrastämma i slutet av mars. Flera tidningar har på sina ledarsidor hyllat Centerpartiets mod och strävan efter tydlighet, medan andra kritiserat förslaget för att vara ogenomtänkt och ofullständigt.

Rättvisa

Här några generella synpunkter på det jag vill ha ändrat. Mycket utgår från individens makt framförallt i förhållandet till staten. Här tycker jag det är viktigt att balansera gentemot en solidarisk tanke där individers ansvar också omfattar medmänniskorna. Vi talar om trygghet och det är bra, vi talar om frihet, det är bra, vi talar om rättigheter, det är också bra, men väldigt lite om rättvisa, vilket är synd.

Liberal

Det har diskuterats huruvida vi är liberaler eller socialliberaler. Jag är förvånad över att vi inte från början velat kalla oss för gröna liberaler. Det är så jag beskriver vårt parti på engelska ”A green liberal party”, när jag träffar personer som inte känner till svensk politik.

Federalism och statens roll

Makten utgår från individer och beslut skall decentraliseras lokalt och regionalt, men jag hade trott och hoppats att ordet ”federalism” en gång för alla var bortglömt. Jag tycker det är dags att rangera ut ett begrepp som är svårt att förklara och att omsätta till Svenska förhållanden.

Dessutom tror jag att det vore till nackdel för Halland med en utveckling mot regionalisering av lagstiftande och beskattning. Det var de federalistiska drömmarna som drev partiet till den position vi hade i ansvarsutredningen, där Halland ansågs för litet för att vara en självständig region.

Kursiv stil = ändringar

1. Inledningen, sid 6, 5:e stycket

Ny lydelse – tillägg: ”Demokrati är en nödvändighet för att människor skall kunna hävda sin rätt. Centerpartiet strävar efter en decentraliserad demokrati där makten utgår från den enskilda människan och hennes ansvar för miljön och sina medmänniskor.

2. Från fattigdom till välstånd, sid 8 överst

Sverige är en centraliserad enhetsstat och behöver fungera bättre genom att ansvar och beslut flyttas ut och att regionala skillnader utjämnas.

3. Hållbara idéer – Frihet, sid 9

Centerpartiet är ett grönt liberalt parti som tror på decentralisering som medel för att människor själva skall styra över sina egna liv…o.s.v.

4. Rättigheter, sid 9 längst ner

Här har jag inget konkret förslag, men vill infoga något om rätten till en bostad och tillhörighet – att känna sig behövd och ingå i ett sammanhang.

5. Hållbar politik – djur och natur,  sid 11 slutet av första stycket

Här skriver man väldigt ingående och detaljerat om Allemansrätten och konflikten gentemot kommersialisering. Det är visserligen viktigt, men har inte i ett idéprogram att göra, speciellt som hela bostadspolitiken och livsmedelsfrågan utelämnats.

6. En fri ekonomi – Jobb, tillväxt och företagande, sid 12, näst sista stycket - redaktionellt

I den näst sista meningen byts ordet ”föreningar” ut mot civilsamhället.

7. Staten och det offentliga samhället, sid 14, andra meningen byts ut

Staten bör så lite som möjligt ingripa i människors liv och beslutsfattande.

8. Samhällskontraktet, sid 15, andra stycket, andra meningen omformuleras

Centerpartiet anser också att det är viktigt att garantera alla människors rätt till…o.s.v.

9. Decentralisering och federalism, sid 15 (samt sid 16 mitten)

Rubriken omformuleras till ”Decentralisering och självstyre
Alla referenser i stycket till federalism byts ut mot lokalt och regionalt självbestämmande/-självstyre.
Motivering: Som politisk idé måste det anses obegripligt och svårt att förklara i den Svenska debatten. Andra federala stater som Spanien, Tyskland och USA har historiska skäl till att de skapades som federationer. Har svårt att se på vilket sätt en federal stat skulle ge mervärde för människor och på vilket sätt det skulle bidra till att utjämna regionala skillnader, när det i Sverige råder så olika förutsättningar mellan olika landsändar. Vi kämpar för att styra statliga investeringar i infrastruktur och utjämna Kommunal ekonomi med hjälp av skatteutjämning. Då är det inkonsekvent att förorda regional självständighet och en ”tunn stat”.

10. Integritet, sid 16, tredje stycket

Orden ”gifta sig med” utgår. Istället bör man föra ett resonemang om att det skall vara möjligt för barn att ha fler än två vårdnadshavare.

11. Före avsnittet Välfärd, sid 16.

Här infogas ett kapitel som avslutar avsnittet Staten och det offentliga samhället.
Det skall handla om rätten att förverkliga bodrömmar och en friare syn på rätten att bosätta sig och att bygga, genom radikala regelförenklingar. Syftet med ett sådant avsnitt är att betona att det i hela landet måste finnas tillräckligt med bostäder åt en ökande befolkning och att det i ”Nybyggarlandet Sverige” ska finnas hållbara boendemiljöer där människor kan känna sig hemma.

12. Utbildning, sid 17, första stycket

Här vet jag inte om man skall gå på reservationen. Känner att gruppen borde haft ett resonemang som på ett bättre sätt beskriver fördelarna med att övergå från skolplikt till lärplikt. På vilket sätt leder det till att fler barn når målen och att resultaten blir bättre?

13. Samma avsnitt, sid 17

Jag går på reservationens linje att betyg är en för begränsad form av återkoppling och att en betygsfri skola med individuell återkoppling kan ge bättre möjlighet att stärka eleverna.

14. Migration och integration, sid 18, sista stycket

Avsnittet är bra. Det gäller att bevaka så inte programmet förlorar sin skärpa här. Det sista stycket handlar om utanförskap och segregering. Centerpartiet bör här ta tillfället att å ena sidan förorda öppna gränser och samtidigt å andra sidan öka kraven på integrationen i de delar som gäller delaktighet och bidragande över kulturella gränser, speciellt i segregerade bostadsområden.

Ola Johansson
Centerpartiet

onsdag 26 december 2012

Pandoras ask måste öppnas två gånger - Centeridéer behöver inte leda mot Harmageddon

Det nuvarande idéprogrammet ”Där människor kan växa” har sedan 2001 legat till grund för Centerpartiets politik under ett helt decennium. Det krävs således lång hållbarhet på de idéer som skall bära fram till 2023, när det eventuellt är dags att flytta fram positionerna ytterligare några snäpp. Ytterligare två partier arbetar med sina respektive idéprogram, något som kommit helt i skymundan av den uppmärksamhet det fick när Per Ankersjö lättade på förlåten kring en av de delar som ingick som en del av helheten –förslaget om fri invandring.

Det ligger väl i linje med de nu gällande stämmobesluten från Åre och skiljer sig endast marginellt från vad Moderaterna säger i frågan (idéprogrammet från 2011), ändå blir det sådan uppståndelse. Man undrar varför. Jag har en teori och den är att det skett en positionsförflyttning i samhället sedan Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen, där även vi som utåt sett vill stå för en öppen och generös invandringspolitik, låtit oss ”marineras” av det främlingsfientliga och ibland rasistiska tankegods, som sprids via Internet och sociala medier. Vandringsmyter blandas med illa underbyggd medierapportering och skapar sedan ”sanningar” som du och jag aningslöst sprider vidare i vänkretsen. Det förstärker en bild som många redan oroar sig för av hur våra ”traditioner är ifrågasatta” om ”politiskt korrekthet” och ”islamiseringen av samhället”. Om detta har jag skrivit i ett tidigare inlägg. Något som vi också ofta hör är att ”vi har misslyckats med integrationen” och att vi därför borde göra mera för att integrera de som redan kommit hit. Det är ännu ett exempel på assimilering till Sverigedemokraters retorik att anta att något har misslyckats, trots att det finns hundratusentals levande exempel på lyckad integration i Sverige. Det man vill göra av den mångkultur som trots allt redan är här är att skapa ett samhälle där alla är lika och anpassade till någon diffus svensk norm, som bottnar i sådana traditioner som alla vet är resultatet av en blandning, där inte minst amerikansk populärkultur haft det starkaste genomslaget.

Det som skett sedan SD kommit in i riksdagen och därefter stärkt sitt väljarstöd, har i sin tur gjort att när ett förslag som för ett par år sedan hade varit helt följdriktigt och naturligt, skapar en sådan nervös stämning att man får en känsla av att Harmageddon närmar sig för Centerpartiets del. I eftervalsanalyserna visade det sig att vi är det parti som förlorat den minsta andelen väljare till Sverigedemokraterna. Den önskade slutsatsen är att det beror på att Centerpartiet är det parti som i sina grundläggande värderingar står längst ifrån det partiet. Jag tror dessvärre att den bilden är förenklad och att det även inom Centerpartiet slumrar starka inslag av främlingsfientliga värderingar, som grundar sig i att vi på många håll inte är vana vid att ingå i ett mångkulturellt samhälle. Därför har medlemmar och väljare lugnt kunnat känna sig förvissade om att Centerpartiet varit ”att lita på” i frågan om invandringspolitiken.

Det är välgörande för Centerpartiet att vi nu får den här debatten och att vi nu kan göra upp med delar av vår mörka historia. Presskonferensen veckan före jul var som att öppna Pandoras ask. Att en sådan diskussion leder till att medlemmar tackar för sig måste vi nog räkna med, å andra sidan är det många som stärks i sin tro på idéerna och många nya medlemmar som tillkommer. För som det står i berättelsen om Pandora: ”Efter att asken öppnats drabbades hela världen av en tid av tröstlöshet och förtvivlan. Denna tröstlöshet upphörde när Pandora åter öppnade asken och befriade även Hoppet, eller Elpis, som kom ut ur asken i form av en liten fågel.” (källa:Wikipedia). Således finns det hopp för Centerpartiet om vi klarar att fullfölja den öppna debatten och gå till ett beslut.

Jag tror det viktigaste med den här diskussionen är var våra värderingar landar, inte exakt vad som i slutändan kommer att stå skrivet i programmet. Om man menar något med alla människors lika värde och rättigheter behöver man då och då ha en genomgripande debatt om vad det faktiskt innebär för oss som parti och vad vi som individer är beredda att tolka in i det. Om man läser igenom programmet ordentligt så får man en bättre uppfattning om helheten och där finns något även för den som vill bevara en del av "vårt gamla fina bondeparti", men det räcker inte! Ska Centerpartiet ha något inflytande i framtiden så måste väljarbasen breddas och vi har ett fantastiskt utgångsläge med det programförslag som är framtaget - om vi vågar gå hela vägen.

Såhär långt är jag nöjd med det förslag till idéprogram som är resultatet av medlemmar och sympatisörers bidrag till den öppna process som lett fram till det här förslaget. Det finns brister. Bostadspolitiken saknas helt. Rent formellt är det ett brott emot det uppdrag som gavs av stämmorna i Åre förra hösten där bostadspolitiken var ett av de områden som idéprogramgruppen fick att utarbeta förslag inom. Jag är själv Centerpartiets talesperson i bostadspolitiska frågor och skrev därför ihop några rader på sådant som kunde funnits med och varför jag tycker det är viktigt. Var vi bor och hur vi skapar oss ett hem är helt avgörande för hur vi lyckas förverkliga våra drömmar och hur vi lever ett rikt och hälsosamt liv vid sidan om arbete och utbildning. Visionen om Nybyggarlandet ger starka associationer till dessa viktiga delar i människors liv, framförallt de nytillkommande uppväxande generationerna och de människor vi vill ska flytta till Sverige. Arbeten kan vi ordna med en politik som skapar tillväxt genom ett gott företagsklimat, där trösklarna in på arbetsmarknaden är låga, men innebär att man kommer in och kan ta sig vidare med hjälp av utbildning. Bostäder däremot, bygger inte sig själva. Vi har idag ett bostadsbyggande som är otillräckligt, med en illa fungerande bostadsmarknad och en snedfördelning mellan storstäder och landsbygd. Detta kunde PerAnkersjö och de övriga åtta medlemmarna i gruppen tänkt på. Jag hade varit nöjd med ett stycke eller två. Då hade visionen om en fri invandring också varit enklare att argumentera för lokalt, där just bostadsfrågan ofta är ett skäl till att även centerledda kommuner känner sig tveksamma till flyktingmottagning. Det och ytterligare ett par skönhetsfel hoppas jag extrastämman i mars ser till att åtgärda. Jag ska göra vad jag kan på vägen dit.

Ola Johansson
Centerpartiet

onsdag 19 december 2012

Hyresdebatt X 2

Chockhöjda hyror vid renoveringar i Göteborg. 60 % i Stena fastigheters bestånd. I kontrast till det har Alingsåshem klarat att renovera energieffektivt utan att hyresgästerna drabbats av oskäliga hyreshöjningar. Troligen helt olika förutsättningar men oavsett det så behöver hyressättningssystemet ses över och så även de ekonomiska villkoren för byggföretag och fastighetsägare så de faktorer som håller tillbaka nödvändiga åtgärder lättar. Idag presenterades en utredning, Anders Bergendahls, om hyresregleringen som debatterats flitigt. Jag har inte läst den ännu men förstår att förslaget väcker reaktioner. Alla förstår nog innerst inne att det på något sätt måste vara hyresgästerna som skall betala vad det kostar att bo men ingen verkar inse att kostnaden kan avspegla även värdet på bostaden. Marknadshyror är tabubelagt men ett flexiblare bruksvärdessystem behöver övervägas, annars är hyresrätten dömd till undergång.

Idag har riksdagen också beslutat underlätta andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Genom att göra det möjligt att få betalt med en schablonränta baserad på bostadens värde tror vi att fler väljer att hyra ut en bostad som inte utnyttjas och även få ta del av möjligheten att dra av 40000 kr årligen på skatten för intäkterna av uthyrningen. Det hade förstås varit bättre om det också varit möjligt att hyra ut utan att behöva be om föreningens tillstånd. Nu är risken stor att vi inte får det utbudet som vi förväntat oss. Därför ska vi noga följa utvecklingen. Jag hoppas det blir möjligt att återkomma med ett förslag där föreningar får ersättning för upplåtelsen. Det skulle öka deras villighet att säga ja. Det blev spännande när omröstningen i går slutade oavgjort 169-169, men idag blev det 173-170 och en klar förlust för Alliansen. Trist och första gången SD och de Rödgröna fällt Regeringen i omröstningen om en proposition.
Ola Johansson
Centerpartiet

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/befria-hyresratten

lördag 15 december 2012

Det är frågan om traditioner

I går eftermiddag passerade jag torget i Kungsbacka och fick då bevittna avslutningen av "den levande julkrubban" med kameler får, herdar, vise män och den heliga familjen. Alla (utom Jesusbarnet - en docka) levande gestaltade av riktiga djur och statister från Stadsmissionen i Göteborg.

Levande julkrubba i upplösning
framför porten till Kungsbacka kyrka
Vi kanske skall vara glada över att denna tradition efter 1000 år nådde oss från Mellanöstern och länder som idag heter Palestina, Jordanien, Libanon, Syrien och Israel. Josef och Maria tvangs iväg från sitt hem för att skattskriva sig och fann härbärge i ett stall som någon "snäll" värdshusägare anvisade dem och där födde de ett barn. Resten är, som man brukar säga, historia.

En av våra kända buskisförfattare Christer Claesson skrev för länge sedan en text om hur vi skulle reagera om Jesus plötsligt dök upp igen på någon av våra flyktingförläggningar, eller varför inte ett hem för ensamkommande barn. Tanken svindlar men är inte speciellt osannolik om man tänker på varifrån flyktingströmmarna är störst idag.

Idag presenterade Centerpartiets ideprogramsgrupp en del av det förslag som ska klubbas på stämman i Upplands Väsby i mars. Där vi står upp för principen att invandring skall vara fri, ungefär så som den varit under hela vår historia, med den skillnaden att det nu finns nationsgränser och tekniska möjligheter att ta sig över dessa relativt snabbt. Här en notis i DN. Men det är knappast enkelt och man kan fråga sig om det är restriktionerna i sig, skillnaden i lagstiftning mellan olika länder och höga murar kring de nationella gränserna som är orsaken till de svårigheter som kritikerna till en sådan politik pekar på. För Sveriges del handlar det om att sänka trösklarna, både till arbets- och till bostadsmarknaden. Skapa fler arbeten i växande företag och se till så byggföretagen kan bygga de bostäder som behövs för att ge människor tak över huvudet och renovera de bostäder som står inför förfall. Det är inte en politik specifikt för invandrare utan för alla som lever i Sverige.

Sverigedemokraternas framgång är det många som försöker ge sig i kast med att förklara. Jag avstår från det, men konstaterar att de haft tur och skicklighet när det gällt att ta vara på "traditionsdebatten" som förs i media och på nätet. I själva verket vill jag påstå att det är de som har skapat den. Vandringssägner av det här slaget är inget nytt. Ofta har de sin grund i någon verklig händelse med fullt legitim bakgrund - en batagell. Någon har tänkt och gjort rätt, men det har blivit fel. Jag hade tänkt gräva i och skriva om det istället fann jag via facebook en länk till denna utmärkta blogg. Läs den här och länka dig vidare till källorna. Rasister och främlingsfientliga har ett starkt grepp på nätet och det märks nu när kloka och goda vänner på sina facebooksidor ger spridning åt budskap som mejslats fram i organisationer som är motståndare till mångkultur, som vill dela upp människor efter ras och härkomst och som dessutom är stolta över det.

Är det ett stort problem att Disney tar bort stereotyper ur en film som producerades under en tid när organiserad rasåtskillnad förekom i USA, något decennium före gaskamrarna och Nazismens födelse? Minns att det blev ett herrans väsende när Tjuren Ferdinand togs bort ur tablån för att ge plats åt nyare Disneyproduktioner. Jag tror vi ska vara glada att vi inte ser på samma TV-program som för 30 år sedan och att vi låter vår nutid påverka hur vi ser på vår historia.

Jag tror också det är ett misstag att med ryggmärgsreflex ifrågasätta Skolverkets riktlinjer till rektorer om besök i kyrkan. Undervisningen i våra skolor är ickekonfessionell och det beror på att det finns många inriktningar inom kristendomen, många olika livsåskådningar och en stor andel barn som inte bett om att få böner lästa för sig, bli välsignade, eller ens vara en del av Svenska Kyrkans traditioner. Att rektorer har svårt att förhålla sig till detta förvånar mig inte alls, speciellt inte här i Västsverige där Henrik Shartau fortfarande har ett starkt grepp om förkunnelsen och där ambitionen begripligt nog hos många präster är större än vad som är lämpligt, med hänsyn taget till barnens integritet och föräldrarnas tro. Såvitt jag förstår är det inte många i skolans värld som reagerat, utan snarare kyrkans folk och en del som inte satt sig in i vad det egentligen handlar om, nämligen besked om vad som gäller för att skolan, utan att bryta mot lagar ska kunna vara delaktiga i de traditioner som hör julen och sommaren till. Det borde välkomnas, även av kyrkan.

Detta har Sverigedemokraterna inte varit sena att utnyttja och med sitt försprång på nätet är det en enkel match för dem att via mig och andra få ut sin förenklade bild och bifoga några av de mer eller mindre kända vandringssägnerna. Nu ser vi opinionssiffror som visar att det här är vad de behöver för att rikta blickarna bort från järnrör, kvinnoförakt, kränkningar och rasistiskt fyllesnack. Genom att tala om "traditioner" och Svenskhet får de oss att tro att det är skillnad på oss människor, att vissa traditioner är bättre än andra, att nyheter och förändring är av ondo. Så bygger vi inte ett mänskligt samhälle för framtiden.

Ola Johansson
Centerpartiet

måndag 10 december 2012

Jag har sålt sprit till mina grannar

Ja det skall erkännas. idag har jag sålt alkoholhaltiga drycker för tiotusentals kronor till såväl kända som för mig okända Kungsbackabor. Det skedde mellan kl 11-13.00 i Systembolagets butik här på Lindens torg. Och jag gillade det!

Givetvis skedde allting under kontrollerade former och under överinseende av butikschefen Pehr Larsson och den centralt placerad controllern Björn Lundqvist, samt den välkänt trevliga personalen, bland andra Emelie som höll god ordning på min kassa-hantering. Dessutom fick jag möjlighet att klä på mig de för dagen nya profilkläderna i svart. Det är bortemot tio år sedan sist man bytte kläder så en förnyelse är på sin plats.

Det var med en viss lockelse och en ganska stor anspänning jag tackade ja till förfrågan att som riksdagsledamot med anknytning till sociala frågor (jag är ersättare i Socialutskottet) praktisera under några timmar i den närbelägna butiken (1 minuts promenad hemifrån). Jag är ju bosatt i den Gyllene triangeln, med krypavstånd till banken, Systembolaget och vårdcentralen.

Det är ett 40-tal ledamöter som fått förfrågan och enligt uppgift tackar de flesta av oss ja. Man kan ha mycket tankar och idéer kring alkoholpolitiken och Systembolagets roll. Sedan jag passerade Nordens största resmål, en plats där allting inom detaljhandeln kan köpas på legal väg, utom alkohol - Ullared, förra sommaren har jag tänkt på detta med försäljningsmonopolet. Förslag om gårdsförsäljning är angeläget att driva, men man märker på de förslag som presenteras och de utredningar som görs, samt hur dessa tas emot, att det är en nöt som är svår att knäcka och ofta saknas viljan. I Kungsbacka visade det sig, säljs en ölsort som är gjord i Veddige (öster om Varberg och med gräns till Idala i Kungsbacka), Byaregården bryggeri. Det finns en uppgift att öppna för försäljning av lokala sorter och Byaregården säljs i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg.

Ställer varsamt upp Byaregårdens sortiment på hyllan.
Men det som gör gårdsförsäljning svårt i praktiken är försäljningsmonopolet. (Följ länken så hittar du min med flera Alliansledamöters motion) Vill man kunna genomföra en sådan reform så måste man börja där, genom ställa sig frågan: - Är det möjligt att leva upp till målen med Sveriges alkoholpolitik och samtidigt avreglera försäljningen? (Följ länken så hittar du min och Johan Hedins motion). Det kommer i längden att vara ohållbart med det "system" vi har i Sverige och varför inte komplettera Systembolagets breda utbud med lite nischade utbud i specialbutiker. Som bekant är det ganska mycket av den alkohol som konsumeras i landet som tar sig hit på andra vägar och är kriminell på väldigt många olika sätt.

Kungsbacka är en av landets största och mest välsorterade butiker fick jag veta. Bland de 30 största och eftersom det är den enda butiken i en kommun som är bland de 30 största i landet, befolkningsmässigt, är det väl inte så konstigt. Det vore inte otänkbart tycker jag, att man exempelvis öppnar en butik i Onsala-, Vallda-, alternativt Kullaviks centrum, eller som det varit tänkt någon gång i Billdal - vid Bolsheden. Man kan inte nog understryka värdet av att butiken i Kungsbacka ligger just i Innerstaden vid ett av torgen. Man kan bara föreställa sig skadan för handeln i Innerstaden om även Systemet hamnade på Kungsmässan, eller vid Borgås.

Det är många moment Emelie hjälper mig att hålla reda på,
inte minst de tålmodigt väntande kunderna.
Hur var det då att sitta i kassan och vilka blev mina reflektioner efteråt. Till att börja med är det ju ett typiskt handelsjobb, tungt, stressig, men samtidigt med många positiva kundkontakter, i ett företag som har en kundkrets med få alternativ, men som skall vägledas professionellt i sortimentet och behandlas med respekt, oavsett vem man är, hur man är klädd, vilken ålder och hur man uppträder. Det jag tänker mig är svårast är förstås är att förhålla sig till de personer vars köp, av någon anledning skall ifrågasättas. Efter ett tag vid kassan blev jag varm i kläderna och kunde konstatera att konsumtionmönstret en måndag mitt på dagen är väldigt olika. Allt från tre starköl till en uppsättning goda viner och fina whiskeysorter. Jag (och speciellt jag) ska vara tacksam för att kassan håller reda på räknandet åt mig, men det kräver en hel del moment och knapptryckningar för att få allting rätt. När jag väl lärt mig det och allt flyter på hör jag en röst bakom mig. Det är Emelie som viskar "leg!". Jag tittar upp och ser då att killen framför mig ser ut att vara under 25 och då måste man fråga. Typiskt och väldigt lärorikt att inse hur viktigt det är att behålla fokus på kunden och inte bara säga hej och ta betalt, utan att värdera honom/henne.

Någon av tidningarna hörsammade pressinbjudan och det skall bli spännande att se deras vinkling på tisdag (i morgon). Själv har jag blivit flera erfarenheter rikare och ser fram emot nästa möjlighet att paroa på någon arbetsplats i Kungsbacka.

Ola Johansson
Centerpartiet

tisdag 4 december 2012

Mörkad verklighet om bostäder åt unga

För en stund sedan damp ett pressmeddelande ner i min mailbox, med följande citat:

"- Regeringspartierna och Sverigedemokraterna sviker de unga idag och inför i princip en hyreshöjning för de många som bor i osäkra andrahandsboenden, säger Hanna Mörck, bostadspolitisk samordnare, jagvillhabostad.nu."

Det som slår mig är att den beskrivning jag läser stämmer bäst in med hur situationen är idag. Många ungdomar tvingas bo under otrygga former och betala hyror som är helt oreglerade och som dessutom betalas svart till en bostadsrättsägare som håller sin uthyrning hemlig för bostadsrättsföreningen.

Det stämmer att Riksdagens Civilutskott idag fattat beslut om de olika förslag som skall underlätta för fler att få tillgång till bostad, genom att även privatbostäder, som exempelvis bostadsrätter kommer ut på marknaden, med en hyressättningsmodell som är rättvis och reglerad. För det finns en majoritet i Sveriges Riksdag.

Vad som inte sägs i pressmeddelandet är att Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet förenat sig med Sverigedemokraterna i att det alltjämt skall vara möjligt för bostadsrättsföreningar att neka de bostadsrättsinnehavare som av olika anledningar inte kan använda sin bostad efter att ha bott i den under minst ett år, tillåtelse att hyra ut. Under den tiden skall hyran inte vara högre än att den täcker kostnaden för att äga lägehenten och en ersättning för den förväntade kapitalkostnaden. Det är givetvis möjligt att komma överens om en lägre hyra och att skriva kontrakt på den. Det viktigaste av allt är att vi nu vill ge en möjlighet för den som utsätts för det man brukar kalla för ockerhyror att kunna överklaga till hyresnämnden och hyran återbetald.

En bostadsrättförening kommer om Regeringens förslag inte röstas ner av SD och den övriga oppositionen, alltjämt att kunna tacka nej om det finns beaktansvärda skäl, som till exempel att föreningens verksamhet skulle bli lidande av att allt för få medlemmar är bostatta i fastigheten. Vi kommer att föreslå att en avgift ska kunna tas ut av föreningen som till viss del kompenserar för det. Skulle Regeringens förslag inte vinna gehör behöver inte föreningen ange något skäl alls till sitt nej och då kan man endast spekulera i vilka motiven är. Ett skulle till exempel kunna vara att den förväntade hyresgästen är invandrare.

Mer än 80 % av ungdomar i Stockholm och Uppsala uppger att de haft erfarenhet av missförhållanden i form av svarthandel med hyrekontrakt, eller på annat sätt blivit lurade. Mer än 40 % har erfarenhet av överhyror. Det är dagens situation som vi vill förändra med vårt förslag. Därmed skapar vi bara i Stockholmsområdet tillgång till mellan 20 000-40 000 tomma lägenheter. Givetvis utesluter inte det att vi gör vad vi kan för att få fart på bostadsbyggandet och det finns ingen motsättning mellan att bygga långsiktigt för unga och att ordna bostäder åt de som idag är bostadslösa.

Under diskussionen är det ingen som motsatt sig privatuthyrning som princip. Jagvillhabostad.nu och Socialdemokraterna med stöd av Mp och V har själva inte presenterat någon idé vad de vill göra för dem som är i akut behov av bostad. Det här handlar om att mörka, förvanska, skrämmas och att dra växlar på mångas utsatta situation. En reglerad privatuthyrning är något alla kommer att vinna på.

Ola Johansson
Centerpartiet

måndag 3 december 2012

En bra dag. Helt enkelt.

På måndagar är det inte ovanligt att man låter sig förevisas och guidas i verkligheten på hemmanplan. Västsvenska Handelskammaren har gjort det till en vana att visa upp olika aspekter av det kreativa näringslivet i vår region och idag var det just kreativa näringar som var temat. De gamla industrilokalerna vid Lundby strand huserar nu filmstudios och en massa fiction-relaterad verksamhet. Ljudredigering, maskmakeri och klippning, som gör att filmindustrin lägger en större del av sin faktiska produktion här än de gör annars, trots satsningen på Film i Väst. Så var den bild vi fick. På företaget "i4sense" fick jag i min egenskap av fordonsindustrikonsult en del idéer att vidarebefordra till arbetskamraterna på Combitech på 6:e våningen i Lindholmen Science Park, där vi var större delen av förmiddagen. Under eftermiddagen besöktes Cochlear i Mölnlycke som ser till att genom implantat kan få hörselskadade att höra. Fantastiskt! Än mer fantastiskt att träffa sin favorit jobbkompis Sofia som har en nyckelroll i företaget, precis som hon haft i de organsiationer jag haft förmånen att leda.
 
Apropå jobbkompisar så hann jag med att besöka en entusiastisk skara politikerskoleelever som kommer att besöka mig i Riksdagen i mars. Det är otroligt att det är så lockande att lära sig om hur politiken fungerar och att ge sig in i den politiska karriären i Centerpartiet, eller annorstädes. En av deltagarna är en tidigare arbetskamrat Niklas.
 
Jag hann även med att träffa vännen John Veitch som besökte Kungsbacka och kommunledningen för att försöka väcka liv i ett något sömnigt utbyte. Jag vidhåller att man har mycket att lära genom att titta ut hur männiksor löser problem när förutsättningarna är annorlunda. Centerpartiet i Halland har ett mycket framgångsrikt biståndsprojekt i kåkstaden Mbekweni i Drakensteins kommun, någon timmas bilfärd utanför Kapstaden. Jag hoppas få möjlighet att resa med dit när vi avslutar samarbetet senare i år.

Bilden idag kommer från den värdiga avslutningen. HK Aranäs som har det tufft både idrottsligt och ekonomiskt. Tidigare i veckan sades kontrakten med A-lagstruppen upp och de ni ser på bilden spelar från och med årsskiftet utan lön om de stannar. Det är bädat för mirakel med andra ord. Ett sådant fick jag bevittna när jag tillsammans med en entusiastisk hemmapublik fick se Tony Heeringson storspela i målet, medan Pål Wetterbrandt fick kraft i niometerssläggan och Christopher Hedberg trollade från sin högerkant. 37-27 vann Aranäs med och det var synnerligen övertygande mot topplaget Sävehof. Nu är det Västerås-Irsta som väntar på söndag. Seger i den matchen så lättar de från jumbopatsen och ser fram emot en vårsäsong som kan bli riktigt rolig.

Nu vill jag uppmana Kungsbacka-publiken att känna lite hemmapatriotism och komma till Aransähallen och återkskapa den stämning som bär laget även under den tuffa perioden efter årsskiftet, när vi sannolikt kommer att få stifta bekantkap med fler duktiga juniorer, för även om man inte vill det så är det troligt att de duktiga A-spelarna som lägger mycket tid på sitt handbollsspel finner det nödvändigt att hitta lag som är beredda att betala för nedlagd tid. Men med fler folk på hemmamatcherna som köper lotter, julgranar, korv och inträde så ökar chansen att hänga kvar med ett intakt lag.
Kallas ännu så länge endast "Räkan"
Kom igen Kungsbacka!

Ola Johansson
Centerpartiet

PS. Kan inte låta bli att lägga upp en bonusbild på kommande generationer. Håll tillgodo med farfars stolthet, som presenterats på Facebook idag.